General Motors onderzoekt de mogelijkheden om Opel niet verkopen maar zelf te behouden. Het concern werkt aan een financieringsplan van 4,3 miljard dollar.

De overnamestrijd van Opel krijgt wellicht een verrassende wending. Niet Magna of RHJ International neemt Opel over maar General Motors houdt zelf de controle over het Duitse merk. De Amerikanen werken aan een voorstel waarin een financieringsplan van 4,3 miljard dollar is opgenomen om Opel te behouden.

General Motors-topman Fritz Henderson presenteert het plan tijdens de bestuursvergadering begin september. De Raad van Bestuur heeft gevraagd aan het management om meerdere opties voor Opel uit te werken. Liquidatie is een van die opties maar dat lijkt meer een stimulans voor Magna en RHJ International om hun bod aan te scherpen.

CEO Fritz Henderson pleitte vorige week voor een overname door Magna, onder druk van de Duitse overheid die geen andere eigenaar voor Opel wil dan het Canadese bedrijf. De raad van bestuur staat hier niet achter en wil nu meerdere opties onderzocht zien voor de toekomst van Opel. GM hoeft bij het behoud van Opel niet te rekenen op extra staatssteun van de Amerikaanse overheid. Als het concern zelf de financiering rond krijgt dan staat de overheid wel achter het besluit.