Volkswagen neemt een belang van 42 procent in Porsche. De autoreus betaalt 3,3 miljard euro om het sportwagenmerk in te lijven. Porsche houdt z’n onafhankelijke positie maar wordt geïntegreerd in de Volkswagen Groep.

De raad van commissarissen van Volkswagen gaat akkoord met de overname van Porsche van de Porsche Holding. VW betaalt 3,3 miljard voor 42 procent van de aandelen van het sportautomerk. Porsche wordt daarmee het tiende merk in de Volkswagen Groep, naast merken als Volkswagen, Audi, Seat, Skoda en Bentley.

De integratie van Porsche wordt pas in de loop van 2011 afgerond. Eerst moet de schuldenlast van Porsche, die is opgelopen tot 10 miljard euro, worden verminderd. Volkswagen geeft daarom nieuwe aandelen uit van zowel Porsche als de Volkswagen Groep. Het oliestaatje Qatar neemt waarschijnlijk een flink aandeel in Porsche.

De weg voor de overname van Porsche door Volkswagen kon worden vrijgemaakt na het gedwongen vertrek van Porsche-topman Wendelin Wiedeking. Hij hield de overname tegen omdat hij met Porsche een meerderheidsbelang in Volkswagen had genomen. De Porsche Holding bezit nog altijd 51 procent van de Volkswagen Groep maar juist daarom raakte Porsche in de problemen. Wiedeking verslikte zich in zijn ambities waardoor een omgekeerde overname onvermijdelijk werd.