Snelheidsrecord stoomauto

Na 103 jaar heeft een Brits team van engineers het snelheidsrecord voor stoomauto’s verbroken. Op een vliegveld in Californië bereikte de ruim 7,5 meter lange stoomauto een snelheid van 225 km/u.

103 jaar heeft het geduurd voordat het snelheidsrecord voor stoomauto’s werd verbeterd. Het oude record stamde uit 1903 en stond op 204 km/u. Een aantal Britse engineers bouwde een stoomauto die het record vandaag eindelijk scherper stelde. Tijdens twee runs kwam de gemiddelde topsnelheid uit op 225 km/u.

De Brit Charless Burnet zat als belangrijkste geldschieter van het project achter het stuur tijdens de recordrit, die plaats vond op een vliegveldje in de Mojave woestijn in Californië. Vorige week liep een eerdere poging door technische problemen op niets uit. Het nieuwe record is door autosportfederatie FIA erkend.

De Britse stoomauto is 7,6 meter lang en heeft 12 boilers en een buizenstelsel van in totaal 2.300 meter aan boord. De auto, Inspiration genaamd, heeft een stalen chassis met aluminium en koolstofvezel onderdelen. De recordauto wordt teruggevlogen naar Engeland, waar hij een plaats krijgt in het Nationaal Motor Museum in Hampshire.