EuroNCAP heeft acht nieuwe modellen tegen het blok gezet. Op een model na scoren ze allemaal vijf sterren voor de crashveiligheid. Voetgangersveiligheid blijft een heikel punt bij de crashtest.

EuroNCAP testte de Citroën C3, Honda Insight, Kia Sorento, Renault Scenic, Skoda Yeti, Subaru Legacy, Toyota Prius en de Volkswagen Polo op crashveiligheid. Alle modellen weten vijf sterren te scoren, behalve de Citroën C3. De compacte Fransman krijgt ‘straf’ omdat ESP niet op alle uitvoeringen tot de standaarduitrusting behoort.

Het is opvallend dat Citroën hiervoor kiest, de C3 Picasso scoorde bij een eerdere crashtest ook geen vijf sterren om dezelfde reden. De C3 haalt op het onderdeel crashveiligheid voor inzittenden meer punten dan de Subaru Legacy, die wel vijf sterren krijgt. De Skoda Yeti scoort het hoogst op het onderdeel inzittendenveiligheid voor volwassen, in de Volkswagen Polo zijn kinderen het veiligst.

Het onderdeel voetgangersveiligheid blijft een kritiek punt. EuroNCAP zegt dat de goede scores van de beide hybrides op dit onderdeel hoop geeft voor wat we in de toekomst mogen verwachten. De whiplashtest is tegenwoordig ook een vast onderdeel. De Citroën C3 scoort beroerd op bescherming tegen een whiplash, de Honda, Kia en Skoda bieden de beste bescherming.