Update: Spyker is in gesprek met GM en heeft de deadline van het nieuwe bod verlengd voor onbepaalde tijd.
‘Nulla tenaci invia est via’: Spyker doet zijn motto ‘voor de volhouder is geen weg onbegaanbaar’ eer aan. De sportautobouwer uit Zeewolde laat zich niet uit het veld slaan door de afgebroken onderhandelingen met General Motors over de overname van het merk Saab. Sterker nog, Spyker doet opnieuw een overnamebod.

Afgelopen vrijdag maakten Spyker en GM bekend dat de overname-onderhandelingen werden gestaakt. Er zou te weinig tijd zijn om enkele kwesties, die waren opdoken bij het boekenonderzoek, op te lossen. GM kondigde aan de ontmanteling van Saab in gang te zetten.

Nu maakt Spyker-CEO Victor Muller bekend dat het bedrijf een nieuw voorstel heeft ingediend bij GM, waarin alle elf ‘pijnpunten’ zodanig worden aangepakt dat ze een snelle transactie niet langer in de weg staan. “We zijn ervan overtuigd dat ons nieuwe bod de impasse wegneemt die een overeenkomst vrijdag in de weg stond. Het maakt het mogelijk om een deal te sluiten voor de oorspronkelijk door GM gestelde deadline van 31 december.”

Als voorbeeld geeft Spyker aan dat er in het nieuwe voorstel geen noodzaak is om te wachten op goedkeuring voor een lening van de Europese Investeringsbank. De autofabrikant geeft echter geen details vrij over hoe Spyker dit denkt op te lossen. Evenmin is bekendgemaakt of Spyker ditmaal meer geld op tafel legt voor het Zweedse merk. Het nieuwe bod geldt tot maandag 17.00 uur Amerikaanse tijd.

Saab zou bij overname kunnen profiteren van de financiële ondersteuning door Spykers aandeelhouder de Conversbank Financial Group uit Rusland. Ook lijkt het eigenzinnige Nederlandse bedrijf oog te hebben voor de eigenheid en erfenis van Saab. Zelf zou Spyker wel varen bij het wereldwijde dealernetwerk van Saab. Ook beschikt het Zweedse merk nu nog over bruikbare productiefaciliteiten en een interessante research & development-afdeling. Zo bezien lijkt de overname in het belang van het voortbestaan van beide merken.