Bovag presenteert een tienpuntenplan om de autobedrijven in Nederland er weer bovenop te helpen. Door de financiële crisis zijn sinds begin dit jaar al tientallen dealers failliet gegaan. Het nu gepresenteerde voorstel is een oproep aan het kabinet om snel iets te doen aan situatie in de autobranche.

“Dit is de concrete input van Bovag voor de crisisaanpak die het kabinet momenteel aan het voorbereiden is. Het is zaak om nu snel te handelen. De problemen zijn acuut en het einde van de neergang is nog niet in zicht”, aldus Koos Brugman, directeur van Bovag.

Het belangrijkste voorstel in het tienpuntenplan is de invoering van een sloopregeling, net als in Duitsland en Italië. Volgens Bovag moet een sloopregeling nog dit voorjaar ingevoerd kunnen worden. De andere punten in het plan zijn tijdelijke maatregelen met direct effect.

Zo stelt de brancheorganisatie voor om kredietrente weer aftrekbaar te maken waardoor het voor consumenten goedkoper wordt om geld te lenen. Ook wil Bovag graag dat de extra BPM op dieselauto’s tijdelijk wordt afgeschaft en pleit de organisatie voor het versneld vrijgeven van geblokkeerd spaarloon.

Voor bedrijven moet er een ‘parttime WW’-regeling in het leven worden geroepen, waarmee ze werknemers tijdelijk kunnen ‘parkeren’ totdat de markt weer aantrekt. Het voordeel is dat hierdoor geen ontslagen hoeven te vallen. Daarnaast moet de investeringsaftrek tijdelijk weer ingevoerd worden. Het is niet waarschijnlijk dat de overheid alle punten overneemt maar sommige voorstellen zal het kabinet zeker in overweging nemen.