Mazda MX5 2009

Mazda heeft meer informatie vrijgegeven over de vernieuwde MX5, die afgelopen jaar op de Autosalon van Parijs debuteerde. De roadster is zowel optisch als technisch flink aangepakt.

Mazda heeft veel te vertellen over de vernieuwde MX5. Er plofte een persbericht van zestien bladzijden in onze mailbox. Het Japanse merk heeft dan ook veel wijzigingen doorgevoerd aan de MX5. Om te beginnen is het uiterlijk er flink op vooruit gegaan zonder dat het karakter van de auto verloren gaat. De nieuwe vijfhoekige grille, scherpere koplampen en nieuwe bumpers staan de auto goed.

Binnenin past Mazda mooiere kunststoffen toe en standaard krijgt elke koper voortaan een ingebouwd audiosysteem. Kleine wijzigingen zorgen voor een hoogwaardiger aanzien in het Mazda-binnenste. Ook heeft het merk de geluidsisolatie verbeterd. Alles staat in dienst van wat Mazda ‘Jinba Ittai’ noemt, de eenheid van auto en bestuurder.

De talloze wijzigingen aan de techniek moeten de rijbeleving in de MX5 verhogen. De 2.0 is vernieuwd, de motor heeft een breder toerenbereik – nu maximaal 7500 tpm in plaats 7000 tpm. Met een vermogen van 160 pk en 188 Nm kom je niet snel iets te kort want ondanks de toegenomen standaarduitrusting is de MX5 niet zwaarder geworden. Bij de 1.8-motor blijft alles bij het oude.

De handgeschakelde zesbak onderging enkele aanpassingen, ook om de motoren zuiniger te maken. De nieuwe automatische zesversnellingsbak met schakelflippers aan het stuur komt voorlopig niet naar Nederland. Wat de vernieuwde MX5 moet gaan kosten maakt Mazda later bekend.