Nederland wil een proeftuin worden voor elektrische auto’s. Minister Eurlings van Verkeer trekt de komende twee jaar tien miljoen euro uit voor een proefproject.

Al langer dringt de Tweede Kamer er bij de regering op aan de invoering van elektrische auto’s te versnellen. Vooral Groen Links en de VVD lieten zich horen. Gisteren ging minister van Verkeer en Waterstaat, Camiel Eurlings (CDA) overstag.

Hij kondigde aan dat er tien miljoen euro beschikbaar is voor een proefproject. Het geld wordt de komende twee jaar beschikbaar gesteld. Het zal ingezet worden voor de uitbouw van oplaadpunten waar elektrische auto’s kunnen ‘bijtanken’. Daarnaast gaat er geld naar de aanschaf van elektrische auto’s door overheidsdiensten. De overheid wil als ‘launching customer’ het voortouw nemen in de proeftuin.

Groen Links-parlementariër Kees Vendrik pleitte tevergeefs om het Limburgse NedCar elektrische auto’s te laten produceren. “Dat moet de markt zelf oppakken,” antwoordde Eurlings. Aangezien NedCar in handen is van het Japanse Mitsubishi, is het onwaarschijnlijk dat dit op korte termijn te gebeuren staat.