Het aantal leaseauto’s met een lage fiscale bijtelling is in het afgelopen jaar bijna vertienvoudigd. Vooral de hybride Honda Civic wordt vaker geleased. De populairste leaseauto van Nederland blijft de Peugeot 207.

Aan het begin van het nieuwe jaar worden weer allerhande lijstjes gepresenteerd. Leasefirma Athlon heeft de gegevens van 128.000 leaseauto’s geanalyseerd en komt met de top 10 van favoriete leaseauto’s in 2008. Net als in 2007 staat de Peugeot 207 op de eerste plaats. Nieuw in de top 10 is de Ford Mondeo, op de tweede positie. Daarna volgen, net als vorig jaar, de Volkswagen Passat en Ford Focus. De Renault Mégane daalt sterk, van de vijfde naar de tiende plaats.

Colin Ouwerling, marketing manager van Athlon Car Lease, wijst erop dat de cijfers aangeven dat het milieubevorderend beleid van de regering Balkenende IV werkt: “Het aantal auto’s met een fiscale bijtelling van 14 procent is bijna vertienvoudigd in het afgelopen jaar. Die bijtelling is een stuk lager dan het reguliere tarief van 25 procent. Duurzame initiatieven werken dus wanneer de eindgebruiker die in zijn portemonnee voelt.”

Een leasemodel dat dit illustreert is de Honda Civic Hybrid, waarvan het aantal is vertienvoudigd. De auto komt dan ook op plaats 7 de top 10 binnen. Athlon verwacht dat in 2009 de trend doorzet waarbij leaserijders de voorkeur geven aan modellen die in de lage bijtellingsklasse vallen.

Het is natuurlijk wel de vraag of er een verschuiving te zien zal zijn, nu er per 1 januari een extra bijtellingsklasse is toegevoegd. De fiscale bijtelling voor deze klasse van matig schone leaseauto’s is 20 procent.