De Tweede Kamer heeft vandaag overtuigend ‘ja’ gezegd tegen de Spoedwet Wegverbreding. Die wet maakt het mogelijk dat op dertig locaties in Nederland snel begonnen kan worden met het aanleggen van spitsstroken.

Alle fracties in Tweede Kamer stemden vóór het aannemen van de Spoedwet voor dertig snelwegen in Nederland, alleen GroenLinks is tegen. Die partij is van mening dat er eerst onderzocht moet worden wat de gevolgen zijn van kilometerheffing. Uit zo’n onderzoek zou kunnen blijken dat wegverbreding op sommige plaatsen helemaal niet nodig is. GroenLinks diende een motie in die het niet haalde, een onderzoek betekent namelijk enkele maanden vertraging.

Minister Eurlings van verkeer wil zo snel mogelijk beginnen met het aanleggen van spitsstroken op dertig locaties. ‘Zo snel mogelijk’ betekent dat een aantal projecten dit voorjaar al van start gaat maar de meeste pas in 2010.

Het aannemen van de Spoedwet Wegverbreding is goed nieuws voor de bouwsector, die wel een zetje kan gebruiken. De meeste projecten vinden in de Randstad plaats, waarbij met name de A1, A2, A9 en A12 op veel punten worden aangepakt.