Daimler: ruim een miljard verlies. PSA Peugeot Citroën: 962 miljoen euro verlies. Fiat: 179 miljoen verlies. De financiële resultaten van de autofabrikanten zijn om te huilen. Toch zijn de meeste autobouwers ervan overtuigd dat de tweede helft van 2009 beter wordt.

Daimler, het moederbedrijf van Mercedes en Smart, presenteert net als vorig kwartaal dramatische cijfers. De omzet liep met 25 procent terug. Het totale verlies in het tweede kwartaal van 2009 bedraagt ruim een miljard euro. Vorig jaar in dezelfde periode boekte de Duitse fabrikant nog 1,3 miljard euro winst.

Ook uit Frankrijk komen slechte cijfers. PSA Peugeot Citroën verloor in de eerste helft van 2009 in totaal 962 miljoen euro. Vorig jaar realiseerde de autobouwer nog 733 miljoen euro winst in het eerste halfjaar. De totale omzet liep met 22 procent terug tot 32,5 miljard euro.

Nissan sluit het tweede kwartaal van 2009 af met een verlies van 124 miljoen euro. De Japanse autobouwer zag 31 procent van z’n omzet verdampen. Honda weet ondanks de crisis zwarte cijfers te schrijven maar de winst liep van april tot en met juni met 96 procent terug. Onder de streep blijft er nog 57 miljoen euro over. De omzet van het concern daalde met dertig procent.

Vorige week maakte Fiat al de cijfers bekend. Ook hier roodgekleurde getallen, al valt de schade bij het Italiaanse concern nog mee. De omzet liep in het tweede kwartaal van 2009 met 22,5 procent terug. Het verlies komt daarmee op 179 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2008 maakte de fabrikant nog 646 miljoen euro winst.

Ford kwam vorige week onverwachts met goed nieuws. De Amerikaanse autobouwer realiseerde 1,6 miljard euro winst. Dat is te danken aan eenmalige meevallers en verregaande herstructureringsmaatregelen. De omzet liep in het tweede kwartaal terug met dertig procent.