Nederland moet een proeftuin worden voor elektrische auto’s. Dat blijkt uit een plan van aanpak dat in handen is van RTL Nieuws. Vrijdag buigt de ministerraad zich over het voorstel.

Nederland is het ideale land om als proeftuin te dienen voor elektrische auto’s. We hebben een degelijk elektriciteitsnetwerk en de afstanden tussen de steden zijn kort. Belangrijk is dat Nederland zo snel mogelijk een landelijke dekking van oplaadpunten realiseert.

In het plan staat dat Nederland 65 miljoen euro wil investeren in de ontwikkeling van elektrisch aangedreven auto’s. De industrie moet daar nog eens 1 miljard bij doen. Er moeten zo snel mogelijk meer elektrische modellen op de markt komen. Overheid en bedrijven gaan samenwerken in een zogenaamd ‘Formule E Team’.

De doelstelling is dat er in 2025 een miljoen elektrische auto’s in Nederland rijden. Dat begint met verschillende proeven in de komende jaren. De verantwoordelijke ministers verwachten dat er tot 2015 weinig animo is bij consumenten om een elektrische auto te kopen maar daarna moet het hard gaan. In 2020 moeten er 200.000 elektrische auto’s in Nederland rond rijden en in 2025 zelfs een miljoen.