Het aantal Nederlanders dat tijdens de vakantie in het buitenland met pech strandt heeft een nieuw record bereikt. Er zijn nu al duizenden pechgevallen meer gemeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De steunpunten van de ANWB in Lyon, München, Barcelona en Athene ontvingen de afgelopen weken duizenden telefoontjes meer dan vorig jaar. De stijging is volgens de ANWB veertien procent. 2008 was ook al een recordjaar. Met name vanuit Frankrijk kwamen er veel extra meldingen binnen.

Het steunpunt in Lyon verwerkte de afgelopen week ruim duizend pechgevallen, een stijging van 25 procent ten opzichte van dezelfde week in 2008. De meeste meldingen gingen over accuproblemen, oververhitting en weigerende elektronica. Ook SOS International, dat de pechmeldingen van onder andere Route Mobiel verwerkt, heeft flink meer telefoontjes van reizigers met pech binnengekregen.

De stijging wordt veroorzaakt door de economische crisis. Mensen zoeken een goedkopere vakantie en pakken de auto in plaats van het vliegtuig. Autobezitters bezuinigen ook op het auto-onderhoud waardoor veel problemen ontstaan.