Smart ForTwo

Aan de schier oneindige lijst van nutteloos vandalisme kan ‘Smart smijten’ worden toegevoegd. Daarbij worden kleine autootjes door uitgaande jongeren in Amsterdam de gracht ingeduwd.

Ze zijn zo handig in de stad, de Smarts ForTwo en andere supermini’s die aan een halve parkeerplek genoeg hebben. In Amsterdam zie je er nogal eens ‘overdwars’ geparkeerd staan, met de voor- of achterkant naar het water. Nu blijkt dat vandalen hier soms misbruik van maken. Met name in de weekenden worden zulke autootjes door stappende jongeren de gracht ingeduwd.

Eigenlijk wilde de politie Amsterdam-Amstelland deze vorm van vandalisme stil houden om te voorkomen dat het ‘Smart smijten’ uit de hand gaat lopen. Maar nu het dagblad De Telegraaf erover publiceert, bevestigt het korps het fenomeen. Ze zegt extra te surveilleren, met name in het weekend. Ook een medewerker van het Smart Center Amsterdam geeft toe dat het al enige malen geconfronteerd is met de gevolgen.

In De Telegraaf wordt een man geciteerd, die niet alleen zelf zijn autootje verloor door het Smart smijten. Ook zijn collega raakte diens Smart kwijt aan zo’n duik. In beide gevallen werden de wagens total loss verklaard.