Tanken

De vakantie is voor veel mensen al begonnen en dat betekent een massale uittocht naar landen als Frankrijk, Duitsland en Italië. Het tanken in het buitenland kan echter problemen opleveren dus oplettendheid is geboden.

De ANWB waarschuwt dat benzinestations in Frankrijk steeds vaker de brandstof SP95-E10 aanbieden in plaats van de gewone Euro95. Deze benzine bevat tien procent bio-ethanol en kan motorschade opleveren bij oudere auto’s. Euro98 is nog wel gewoon verkrijgbaar.

Auto’s van voor 2000 – dit verschilt per auto – kunnen schade aan leidingen en pakkingen oplopen door de Franse benzine. Bij veelvuldig gebruik kan er zelfs motorschade optreden. Veel landen vervangen de Euro95 door een brandstof met 7,5 procent bio-ethanol, in dat geval is er niets aan de hand.

In Italië is tanken helemaal een avontuur, daar blijven de benzinestations enkele dagen dicht vanwege een staking. De pomphouders willen meer geld, modernisering van de installaties en minder werkuren. Negentig procent van de benzinestations sluit de deuren, alleen in en rond de stad L’Aquila – waar op dit moment de G8-top plaatsvindt – blijven de pompen open. Morgen gaan de benzinestations in het land weer open, alleen op Sicilië duurt de staking nog een dag langer.