Het alcoholslot wordt vanaf volgend jaar ingevoerd voor zware overtreders. Dat maakte Minister van Verkeer Camiel Eurlings bekend na de ministerraad vrijdag. Het kabinet heeft ingestemd met het voorstel van de minister om het aantal verkeersdoden terug te dringen.

Het kabinet gaat akkoord met de invoering van een alcoholslot op auto’s van zware overtreders. Bestuurders die zijn gepakt en veroordeeld voor het rijden met meer dan 1,3 promille alcohol in hun bloed krijgen een slot in hun auto. Zo wordt voorkomen dat ze in de herhaling vallen.

Het slot werkt als een startonderbreker. De bestuurder moet eerst blazen en als het alcoholpromillage minder is dan 0,2 dan pas start de auto. Ook gedurende de rit moet de automobilist nog meerdere keren blazen. Het systeem is dus niet te omzeilen door voor de rit een nuchter persoon te laten blazen.

Vorig jaar kondigde Eurlings al aan dat het alcoholslot zou komen, wel is het originele voorstel op enkele punten gewijzigd. Volgend jaar moet bij de eerste overtreders al zo’n slot geïnstalleerd worden. Naar schatting vallen jaarlijks zo’n 200 verkeersdoden waarbij alcohol in het spel is, dat aantal hoopt Eurlings omlaag te brengen met de nieuwe maatregel.