De olie-exporterende landen (OPEC) hebben zondag in Wenen besloten de huidige olieproductie in stand te houden. Het internationaal Energie Agentschap (IEA) was bang dat de OPEC minder olie zou gaan produceren om de prijs te laten stijgen.

De olieproducerende landen hebben te maken met een teruggelopen vraag naar olie. Vooral uit Rusland en de Verenigde Staten is er minder olieconsumptie door de wereldwijde economische recessie. Dat is de belangrijkste reden dat de brandstofprijzen op dit moment een stuk lager liggen dan een jaar geleden.

De OPEC kan de olieproductie terugschroeven zodat vraag en aanbod meer met elkaar in overeenstemming zijn, waardoor de prijs van een vat ruwe olie stijgt. Het IEA riep de olieproducerende landen op de huidige productie in stand te houden. Een hoge olieprijs zal de economie nog verder afremmen waardoor de vraag naar olie uiteindelijk helemaal instort.

De organisatie van olieproducerende landen heeft zondag tijdens een bijeenkomst in het Oostenrijkse Wenen besloten de huidige olieproductie voorlopig in stand te houden en daarmee de prijs van een vat olie relatief laag te houden. In een volgende vergadering, die eind mei plaatsvindt, bekijkt de OPEC opnieuw of productieverlaging tot de mogelijkheden behoort.