De Duitse overheid breidt het budget voor de sloopregeling uit. Vanwege het ongekende succes is het oorspronkelijke budget over een paar weken al op. De regering wil iedereen de kans geven om gebruik te maken van de sloopbonus en trekt genoeg geld uit voor heel 2009.

Als het huidige tempo van premie-aanvragen doorgaat dan is er straks in drie maanden tijd anderhalf miljard euro uitgekeerd, goed voor ruim 600.000 gesloopte auto’s. Op dit moment staat de teller op 350.000. Duitsers krijgen 2.500 euro van de overheid wanneer ze hun oude auto laten slopen en een nieuwe kopen.

Het is nog niet bekend of de premie 2.500 blijft of dat die naar beneden wordt bijgesteld. Het succes is zo groot dat het laatste waarschijnlijk is maar dat zou ook een averechts effect kunnen hebben. De overheid krijgt ook meer inkomsten dankzij de aankoopbelasting. Er werd in februari namelijk ruim twintig procent meer nieuwe auto’s verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar.

Ondertussen klagen de autodemontagebedrijven in Duitsland over het vele werk. Ze kunnen de grote stroom auto’s niet meer aan en zijn van plan in de toekomst nieuwe aanvoer te weigeren. Rijk worden ze er ook al niet van want de prijs van oud blik is gekelderd door de sloopregeling. Vorig jaar bracht een ton schroot nog 100 tot 200 euro op, nu nog maar zo’n 30 euro.