Het Amerikaanse bedrijf Terrafugia heeft een vliegende auto ontwikkeld. Of een vliegtuig voor op de openbare weg, zo je wilt. De Terrafugia Transition kan rijden en vliegen en loopt op gewone benzine.

Terrafugia heeft met succes de eerste testvlucht afgelegd met de Transition. Na zes maanden ‘op de grond’ ging het ding deze week eindelijk de lucht in. De tweezitter landde na een korte proefvlucht weer op de landingsbaan van het Plattsburgh International Airport, vlakbij de Canadese grens.

De Transition heeft een motor die dienst doet voor zowel het vliegen als het rijden en die op loodvrije benzine loopt. Op de weg heeft het ding voorwielaandrijving, in de lucht zorgt een propeller voor de voortstuwing. In zo’n dertig seconden transformeert de Transition van auto naar vliegtuig. Uiteraard moet je om te mogen vliegen wel je vliegbrevet hebben, landen en stijgen mag alleen op het vliegveld.

In de vliegmodus heeft de Transition een actieradius van 720 km bij snelheiden tot 185 km/u. Op de weg gaat het met maximaal 104 km/u een stuk minder hard. Terrafugia geeft aan dat de Transition vooral bedoeld is voor mensen die regelmatig vliegen of grote afstanden afleggen en dicht bij het vliegveld wonen. Vooral in landen als Australië en de Verenigde Staten kan de Terrafugia een uitkomst zijn. Mocht je geïnteresseerd zijn, wacht dan nog even met een belletje naar Amerika, de Transition bevindt zich nog steeds in de testfase.