McLaren plant de bouw van een fabriek waar het sportauto’s van eigen ontwerp kan gaan produceren. Vanaf 2011 zouden daar duizend exemplaren per jaar naar buiten moeten rollen van ‘pure McLaren sportwagens die voortbouwen op de grote successen van de McLaren F1 en Mercedes-Benz SLR McLaren’.

Autobouwer McLaren Automotive heeft deze week om toestemming gevraagd aan het moederbedrijf om een nieuwe fabriek te mogen bouwen nabij het hoofdkantoor in Woking (bij Londen). Daar staat ook het McLaren Technology Center, waar onder meer de ontwerpafdeling en windtunnel te vinden zijn.

De productie van de Mercedes-Benz SLR McLaren eindigt in de loop van 2009, waarna McLaren weer eigen straatauto’s wil gaan produceren. Dat deed het al tussen 1992 en 1996, als fabrikant van wat toen ‘s werelds snelste auto was, de McLaren F1. Het bedrijf verwacht dat de nieuwe faciliteit 800 banen oplevert en 1.500 bij toeleveranciers.

De eerste sportwagen zou er al in 2011 van de band moeten rollen. Het gaat om een coupé die moet gaan concurren met de Ferrari F430. Daarna volgen een open model en een supersportwagen. Alle modellen worden sportwagens met een motor in het midden, die erg zuinig moeten zijn maar natuurlijk ook flinke prestaties moeten kunnen neerzetten. Daarbij kunnen ze ongetwijfeld gebruik maken van ervaringen en technologie van zusterbedrijf Team McLaren Formula One.

In de beginjaren hoopt McLaren twintig auto’s per dag te produceren. Op jaarbasis zouden duizend stuks worden vervaardigd. Als het volwaardige gamma uit is moet de productie op 4.000 auto’s per jaar komen te liggen.