Vanaf 2010 zouden in verschillende stadscentra milieuzones van kracht worden, waarbij oude vervuilende bestelauto’s niet meer welkom zijn. Minister Cramer heeft nu voorlopig een streep gezet door het plan.

De minister stuurt vandaag een brief naar de Tweede Kamer waarin staat dat de invoering van milieuzones in stadscentra voorlopig wordt uitgesteld. Aanleiding is een rapport van onderzoeksinstituut TNO waarin staat dat nieuwe busjes – bouwjaar 2000 tot 2006 – veel meer stikstofdioxide uitstoten dan oude bestelauto’s.

De invoering van een milieuzone zou ervoor zorgen dat oude bestelauto’s, van voor bouwjaar 2000, niet meer welkom zijn in verschillende stadscentra omdat ze teveel roetdeeltjes en CO2 uitstoten. Nu gebleken is dat nieuwere types veel stikstofdioxide uitstoten heeft de invoering weinig zin. Bovendien was er toch al weinig draagvlak vanuit het bedrijfsleven.

De minister komt op termijn met een nieuw voorstel maar pas op z’n vroegst in 2013 worden er alsnog milieuzones ingevoerd. Het weren van alle bestelauto van bouwjaar 2006 of ouder is geen optie, dat zou een onredelijk zware last voor het bedrijfsleven met zich meebrengen.