Snelweg

Update: er is een akkoord bereikt over de kilometerheffing in de ministerraad. De ministers Wouter Bos en Camiel Eurlings zijn het eens geworden over de uitwerking van het systeem waarbij je betaalt per kilometer. Details maakt het kabinet pas later bekend.

Vandaag staat in de ministerraad het pijnpunt kilometerheffing op de agenda. De kans dat het kabinet er uit komt is klein, de ministers Bos en Eurlings staan lijnrecht tegenover elkaar.

De kilometerheffing zorgt voor onenigheid in het kabinet. Verkeersminister Eurlings wil de kilometerheffing vanaf 2018 geheel invoeren maar er is nog veel discussie over het tarief per kilometer dat automobilisten moeten gaan betalen.

Wouter Bos, minister van Financiën, vindt de kilometerheffing in z’n voorgestelde vorm financieel niet verantwoord. Hij is bang dat mensen minder gaan rijden waardoor de staatskas miljoenen euro’s misloopt. Bos wil een hogere prijs per kilometer of bezuiniging op de aanleg en verbreding van wegen maar Eurlings voelt daar niets voor.

Het draagvlak voor de kilometerheffing lijkt daarmee weer wat afgenomen. Automobilisten protesteren via verschillende initiatieven al jaren tegen de invoering. Dat komt vooral omdat niemand weet hoeveel autobezitters er straks op achteruit gaan. Volgens Eurlings hoeft niemand zich daar zorgen over te maken omdat de aanschafbelasting BPM en de wegenbelasting worden afgeschaft in het plan. Daarvoor in de plaats komt een kilometerprijs.