Saab logo

De verkoop van Saab aan de Zweedse sportautobouwer Koenigsegg gaat niet door. Om nog onbekende redenen heeft Koenigsegg zich teruggetrokken. General Motors gaat de komende dagen bekijken hoe het nu verder moet.

De beoogde verkoop van Saab aan Koenigsegg is van de baan. General Motors en de Zweedse sportautofabrikant hadden al een voorlopige koopovereenkomst getekend maar de twee partijen zijn er niet uitgekomen. Ook de staatssteun was al rond dus niets leek de overname nog in de weg te kunnen staan. De bittere werkelijkheid voor Saab is anders: Koenigsegg trekt zich terug als koper.

GM-topman Fritz Henderson is verrast door de plotselinge wending: “We zijn uiteraard zeer teleurgesteld over de beslissing van Koenigsegg om de verkoop niet door te laten gaan. Veel mensen hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om tot een werkbaar plan te komen voor de toekomst van Saab onder een nieuwe eigenaar. Gezien de plotselinge wending hebben we nu een paar dagen nodig om de huidige situatie goed te beoordelen. We gaan ons beraden op de nu te nemen stappen.”

Eerder al meldden Zweedse media dat het zou rommelen binnen Koenigsegg en dat de overname gebaseerd is op niet bestaand geld. De toekomst van Saab lijkt nu – opnieuw – aan een zijden draad te hangen.