Kroymans: fraude en spookautos

In hun eerste verslag over de failliete Kroymans-boedel stellen de curatoren dat er mogelijk frauduleus is gehandeld. Zij gaan proberen dit terug te draaien. Daarnaast signaleren ze dat ruim vijfhonderd auto’s worden vermist, terwijl een even groot aantal ‘spookauto’s’ niet in de voorraad genoteerd staat.

De curatoren halen flink uit naar de Kroymans Groep. Allereerst hebben ze een sterk vermoeden van een ‘uitvaart’ of ‘pauliana’: in het zicht van het faillissement zijn bezittingen voor een laag bedrag verkocht. Daardoor kunnen schuldeisers naar hun geld fluiten. Kroymans verkocht twee maanden voor het faillissement onder meer de gezonde onderdelen Parts, Industrieel Divisie en ARM Stokvis aan zusteronderneming Citadel Enterprises.

Mogelijk vond een tweede uitvaart plaats met de Kroymans Lease Holding. De twee curatoren kondigen verder onderzoek aan naar mogelijke ‘onrechtmatigheden, benadelingshandelingen en wanbeleid’. Ook stappen ze naar de rechter om de boedelscheiding terug te kunnen draaien. Paulianeus handelen is verboden.

Een ander opmerkelijk hoofdstuk in het faillissement betreft de voorraadadministratie van Kroymans Import Europe. Er blijken in heel Europa nog 4.283 onverkochte voertuigen te staan. Echter, meer dan vijfhonderd auto’s worden vermist. Tegelijkertijd zijn ongeveer vijfhonderd – andere – voertuigen aangetroffen die niet in de handelsvoorraad geadministreerd stonden. Volgens bronnen van dagblad De Telegraaf kan dit wijzen op een handeltje buiten de officiële boekhouding om. Eerder ontkenden Kroymans-mensen bewust auto’s te hebben verduisterd.