Oud-minister Ruud Lubbers heeft gisteren officieel het eerste oplaadpunt van de stichting e-laad in gebruik genomen. De komende jaren wil de stichting e-laad 10.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s aanleggen.

Het eerste oplaadpunt van de stichting e-laad, een initiatief van vele landelijke en regionale netwerkbeheerders, is een feit. Ruud Lubbers nam de eerste laadpaal officieel in gebruik in Tilburg. Lubbers is een groot voorstander van elektrische mobiliteit en rijdt zelf in een omgebouwde elektrische Volkswagen Golf.

“Het ontbreekt nu nog aan een landelijk netwerk waar ik mijn auto kan opladen”, aldus Lubbers. “Ik moet mijn ritten daarom goed plannen. Als straks de tienduizend oplaadpunten door heel Nederland staan, wordt dat veel gemakkelijker. Dan zullen ook steeds meer mensen en bedrijven elektrisch gaan rijden.”

Met het plaatsen van 10.000 laadpunten wil de stichting het bekende kip-ei verhaal rondom elektrisch rijden doorbreken. In alle uithoeken van het land moeten laadpunten komen waardoor niet alle palen rendabel zullen zijn. De eerste laadpaal van de stichting e-laad is niet het eerste ‘tankstation’ voor elektrische auto’s, lokale initiatieven in steden als Amsterdam en Leeuwarden gingen de stichting e-laad voor.