Het aangezegde ontslag van 42 werknemers is niet goed afgelopen voor de Indiase onderdelenleverancier Pricol. De arbeiders reageerden hun woede af op het meubilair en het management. Daarbij kwam een topman om het leven.

Het is al jaren onrustig in het Indiase hoofdkwartier van Pricol, een toeleverancier in de automotive industrie. De laatste jaren wordt de vestiging regelmatig geplaagd door soms geweldadige stakingen, georganiseerd door de meer dan vijf vakbonden die de werknemers vertegenwoordigen. Door de economische crisis staat Pricol er ook nog eens financieel slecht voor. Het bedrijf, met 4.600 werknemers in 45 landen, lijdt voor het eerst in 32 jaar verlies.

Deze week zegde de onderdelenleverancier het ontslag aan van 42 arbeiders. Volgens het bedrijf hadden zij een gebrek aan discipline en waren ze schuldig aan het beschadigen van materieel. Daarop ontstaken de werknemers in woede. Met stokken en ijzeren staven gingen ze tekeer. Daarbij werd de inboedel kort en klein geslagen of geplunderd.

Het geweld richtte zich ook tegen het management. De 46-jarige Roy George, vice-voorzitter van personeelszaken, werd daarbij neergeknuppeld. Hij overleed ‘s avonds in het ziekenhuis. Inmiddels zijn negen (ex-)arbeiders aangehouden. Het Pricol-management en andere lokale ondernemers klagen dat de autoriteiten van Tamil Nadu, een regio met veel auto-industrie, geen gehoor heeft gegeven aan herhaalde oproepen om het geweld te helpen indammen.