BMW staat bekend om de artistieke ontwerpen die het bij tijd en wijle laat ontwikkelen. Nu is het de beurt aan de 24-jarige ontwerpstudent Anne Forschner. Zij komt met de Lovos Concept, een visie op het ontwerp, de constructie en het gebruik van auto’s in de toekomst.

In de steeds complexer wordende wereld wil Forschner ons laten stilstaan en kritisch doen denken over auto-ontwerp. Dat doet ze door tegenover de complexe omgeving een ‘simpel’ ontwerp neer te zetten. Simpel in de zin dat de BMW Lovos Concept is opgebouwd uit 260 identieke stukjes metaal. Zo’n constructie kan auto-productieprocessen eenvoudiger, sneller en goedkoper maken.

Toch ziet het resultaat er niet simpel uit. Dat komt omdat de metaalpaneeltjes kunnen bewegen. Net als een stekelvarken kan de Lovos zijn ‘stekels’ rechtop zetten. De metaaldelen zijn namelijk voorzien van zonnecellen, en die leveren optimaal stroom wanneer ze de richting van de zon kunnen volgen. Door de panelen overeind te zetten tijdens het remmen wordt het vertragingsproces versterkt.

Het ziet er allemaal spectaculair uit. Maar het blijft een concept, er komt geen productieversie van deze artistieke ‘Lifestyle of Voluntary Simplicity’ Concept. Hoewel er wel nagedacht is over de aandrijving. Forschner voorziet de Lovos Concept van kracht door een elektromotor. Tussen de voorwielen plus aan weerszijden van de achterassen is plaats voor accu’s.