Honda FCX Clarity

Zeven grote autoconcerns tekenden vandaag een intentieverklaring waarin staat dat ze vanaf 2015 met meerdere waterstofauto’s op de markt komen. De fabrikanten hopen zo overheden te stimuleren om de infrastructuur versneld aan te leggen.

Daimler, Ford, General Motors, Honda, Hyundai-Kia, Renault-Nissan en Toyota hebben vandaag een belangrijke intentieverklaring getekend. Ze beloven om vanaf 2015 diverse elektrische auto’s met een brandstofcel op de markt te brengen.

De zeven autofabrikanten hopen zo het kip-ei-verhaal te doorbreken. Overheden moeten door dit initiatief worden gestimuleerd snel infrastructuur voor waterstofauto’s aan te leggen. Europa moet hierin een voortrekkersrol gaan spelen.

Elke fabrikant gaat in z’n eigen modellijn waterstofauto’s bouwen, het gaat dus niet om een gezamenlijk project om een model te bouwen. Opvallend is overigens het ontbreken van grote fabrikanten als BMW, Fiat, Mazda en Volkswagen in dit rijtje. BMW en Mazda experimenteren wel met waterstof maar dan als brandstof in een verbrandingsmotor en niet met brandstofcellen, waarbij waterstof en zuurstof worden omgezet in elektriciteit.