De Amerikaanse overheid verstrekt een lening van een half miljard dollar aan Fisker Automotive. Het grootste deel is bestemd voor de ontwikkeling van een betaalbare, massa-geproduceerd hybride plug-in die in de Verenigde Staten wordt gebouwd.

Het gaat goed met Fisker Automotive, de autobouwer in Californië die pas sinds 2007 bestaat. Nadat het eerder private investeringen wist aan te trekken, krijgt het nu ook een lening van het Amerikaanse ministerie van Energie. Het gaat om 528,7 miljoen dollar, dat is ruim 350 miljoen euro. Slechts een klein deel daarvan is bestemd voor de op korte termijn verkrijgbare Fisker Karma.

Het merendeel zal worden besteed aan ‘Project Nina’, het ontwerpen, ontwikkelen en assembleren van een ‘volgende generatie plug-in hybride’. Deze moet toegankelijk worden voor het grote publiek, met een vanaf-prijs (inclusief belastingen) van een kleine 40.000 dollar (ruim 27.000 euro). Fisker streeft naar een familieauto met geavanceerde technologie, een mooi ontwerp en hoge kwaliteit afwerking.

Zoals eerder aangekondigd, wordt het nieuwe Fisker-model een elektrisch aangedreven auto, met een klein benzinetankje om aan boord stroom op te wekken. Met deze Q-Drive aandrijving kan de auto bijna 500 km rijden voordat de lithium-ion accu’s opgeladen moeten worden. Wordt minder dan 80 km gereden, dan is alleen de elektromotor nodig en worden er geen schadelijke stoffen uitgestoten.

De nieuwe auto wordt al in 2012 op de markt verwacht. Het model zal in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Er zijn minimaal vijfduizend banen mee gemoeid. De jaarlijkse productie komt op minstens honderdduizend stuks te liggen. Een aanzienlijk deel daarvan wordt geëxporteerd naar Europa, Azië en het Midden-Oosten. Daarvoor zal het dealernetwerk flink worden uitgebreid.