Tanken

Per 1 januari gaat de accijns op benzine, diesel en LPG omhoog met 0,6 procent. Het gaat om een kleine daadwerkelijke verhoging bovenop de inflatiecorrectie.

Benzine, diesel en LPG worden met ingang van 1 januari weer duurder. Betaal je nu voor een litertje benzine langs de snelweg al snel 1,61 euro, in het nieuwe jaar komt daar nog een schepje bovenop. Voor benzine is de stijging 0,5 cent per liter, dat is al snel 50 cent per tank.

Diesel stijgt met een kwart cent in prijs en LPG gaat straks 86 cent per liter kosten, een record. Dat heeft consumentencollectief United Consumers berekend. “Op zich lijken de accijnsverhogingen voor inflatiecorrectie heel kleine verhogingen, maar al met al is het accijnsaandeel in benzine en diesel bijna de helft van de totaalprijs”, aldus Paul Selms van United Consumers.

De prijs steeg afgelopen jaar door de toegenomen olieprijs al ruim 10 cent per liter. Procentueel gezien is LPG dit jaar het hardst in prijs gestegen. In Nederland vloeit gemiddeld 30 euro per benzinetankbeurt naar de staatskas.