Spyker Zeewolde

De aandeelhouders van Spyker zijn ‘massaal’ akkoord gegaan met de overname van Saab door Spyker. Dat blijkt uit een blog van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op de site van RTL-Z.

De aandeelhouders van Spyker hebben vandaag met grote meerderheid ingestemd met de overname van het Zweedse automerk Saab. In een voormalige assemblagehal van Spyker in Zeewolde waren de aandeelhouders bijeengekomen voor een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

Spyker-CEO Victor Muller zei tijdens een toespraak dat hij Saab niet operationeel zal gaan leiden. Hij wil zich gaan bezighouden met zaken als design, merkimago en verkoop en zal daarom meer afstand nemen van Spyker. Wellicht verdwijnt Spyker van de Amsterdamse beurs, het bedrijf overweegt een dubbele notering op de beurzen in Londen en Stockholm.

De pers was uitgerukt om de vergadering bij te wonen maar werd bij de poort tegengehouden door beveiligers. De teleurgestelde journalisten kregen af en toe nog wel koffie om warm te blijven. Autokopen.nl columnist Willem van den Elskamp laat vanuit Zeewolde weten: “Spyker laat de pers hier in de kou staan.”

Update 17.00 uur: De Europese investeringsbank heeft de aangevraagde lening van 400 miljoen euro aan Spyker en Saab goedgekeurd. Het geld wordt onder andere gebruikt voor de ontwikkeling van milieuvriendelijke techniek. De Zweedse overheid staat voor het bedrag garant.