Proton hybride conceptcar

De ruimte van een D-segment auto maar een ecologische voetafdruk van een A-segment auto, zo omschrijft carrosserie-ontwerper Italdesign Giugiaro de conceptcar die Proton zal onthullen op de Autosalon van Genève. Het is de eerste van een reeks compacte hybrides voor de Maleisische autofabrikant.

De vrijgegeven foto van de concept toont een vijfdeurs hatchback van ruim 3,5 m lang, zeg maar de grootte van een Fiat Panda. “Dit is de uitkomst van meerdere jaren onderzoek: een oplossing die ruimte op een lijn stelt met die van een D-segment sedan, terwijl de buitenmaten van een A-segment auto worden behouden”, aldus Italdesign-voorzitter Giorgetto Giugiaro.

Over de instaphoogte zegt hij: “Je hoeft niet te bukken zoals in een coupé en niet te klimmen zoals in een SUV, maar je kunt op een natuurlijke manier de auto instappen.” De Proton Concept staat dan ook op een speciaal platform dat plaats biedt om accu’s onder de vloer te plaatsen. De vier autostoelen hebben daardoor een hogere zitpositie, terwijl de hoge daklijn toch de ruimte moet bieden aan lange mensen.

De aandrijflijn is volledig elektrisch. De auto heeft weliswaar een kleine benzinemotor aan boord maar deze dient als generator: al rijdend worden de lithium-ion accu’s opgeladen. Daarnaast kunnen de batterijen, bij stilstand, aan het elektriciteitsnet worden geladen.

De conceptcar maakt deel uit van een reeks van auto’s ontwikkeld door Giugiaro en de Maleisische autobouwer Proton. Het staatsbedrijf Proton produceert al 25 jaar auto’s maar dit zijn de eerste met hybride aandrijving. In de reeks worden een lage CO2-uitstoot gecombineerd met hoge functionaliteit en veel ruimte. Op de Autosalon van Genève zullen waarschijnlijk meerdere exemplaren – waaronder de driedeurs variant van de afgebeelde auto – worden onthuld.