Akio Toyoda

Toyota-baas Akio Toyoda kreeg woensdag van de leden van het Amerikaanse Congres harde verwijten naar zijn hoofd geslingerd. De Japanner moest zich in de Verenigde Staten verantwoorden voor de problemen bij het merk.

Akio Toyoda ging diep door het stof voor de leden van het Amerikaanse Congres. De Toyota-baas bood wederom zijn excuses aan in een verklaring, waarin hij het niet droog hield. “Mijn naam staat op elke auto. Het voelt alsof ik zelf wordt beschadigd, elke keer wanneer een Toyota een mankement vertoont”, aldus Toyoda.

De voorzitter van het Congres, Edolphus Towns, verweet de topman dat Toyota de klachten te lang heeft genegeerd en daarna niet serieus heeft genomen. Hij zegt dat Toyota meer oog had voor winst dan voor de veiligheid van de klanten. De Amerikaanse minister van Transport noemde de modellen van Toyota ‘onveilig’, totdat de auto’s bij de garage zijn geweest voor aanpassingen.

De verschillende veiligheidsmankementen hebben ertoe geleid dat er de afgelopen tijd wereldwijd 8,5 miljoen auto terug zijn geroepen. Akio Toyoda verklaarde dat zijn bedrijf ‘sneller is gegroeid dan de organisatie aankon’. Ook zegt hij dat er misschien verkeerde prioriteiten zijn gesteld.

Toch is er ook kritiek op de Amerikaanse overheid. De gouverneurs van Amerikaanse Staten waar een Toyota-fabriek staat hebben een brief geschreven aan het Huis van Afgevaardigden. Zij vinden dat de Amerikaanse overheid Toyota te hard aanpakt. Het Japanse merk werd in 2008 de grootste autofabrikant ter wereld, ten koste van het Amerikaanse General Motors. De gouverneurs vinden dat de overheid verkeerde belangen laat meespelen.