Saab fabriek Trollhättan, Zweden

Geldschieter Vladimir Antonov wil Saab naar Rusland halen. Als belangrijkste financier van de overname van het Zweedse merk door Spyker wil hij een nieuwe Saab-fabriek in Rusland bouwen.

De Russische bankier Vladimir Antonov wil van Saab een goede, stabiele speler maken op de Russische automarkt. Daarvoor is het noodzakelijk dat er een Saab-fabriek komt in het land. Antonov wil gedeeltelijk eigenaar worden van deze productiefaciliteit, zo heeft hij verklaard in een Zweedse krant. Saab is op dit moment niet actief in Rusland.

Vorige week werd duidelijk dat Vladimir Antonov toch achter de Saab-Spyker-deal zit. General Motors wil niet dat belangrijke technologie naar Rusland gaat en daarom werd Antonov uitgekocht. Via Tenaci, een nieuw opgerichte B.V. van Spyker CEO Victor Muller, zit Antonov tóch achter de overname.

De Zweedse inlichtingendienst zegt dat de bankier is betrokken bij zware criminele activiteiten. Antonov ontkent dit en heeft een privédetective ingehuurd om zijn onschuld te bewijzen. De vrees van GM dat er Amerikaanse techniek naar Rusland verdwijnt blijkt gegrond met de wens van Antonov om een Saab-fabriek in het land te bouwen. Bij de overname, die deze week moet worden afgerond, zijn echter duidelijke afspraken gemaakt over de intellectuele eigendommen van Saab en General Motors.