Saab-logo

General Motors en Spyker hebben dinsdagavond overeenstemming bereikt over de verkoop van Saab aan de Nederlandse sportautobouwer. De in gang gezette ontmanteling van Saab wordt binnen twee weken stopgezet.

Saab is gered. Spyker neemt het merk over van de Amerikaanse autogigant General Motors. De sportautobouwer uit Zeewolde betaalt 74 miljoen dollar aan GM, aangevuld met preferente aandelen ter waarde van 326 miljoen dollar. Over deze aandelen wordt dividend uitgekeerd, tot twaalf procent in 2014.

Belangrijk onderdeel van de deal is een lening van de Europese investeringsbank die door Spyker is aangevraagd. De Zweedse overheid staat voor dat bedrag garant. De aanvraag is nog niet helemaal rond maar op 15 februari moet de verkoop definitief worden bestempeld.

Spyker belegt zo snel mogelijk een aandeelhoudersvergadering waarin de overname nog formeel goedgekeurd moet worden. De naam verandert dan in Saab Spyker Automobiles N.V. maar Spyker blijft in Nederland op de beurs genoteerd. Saab wordt een dochteronderneming van Spyker.

“Het is bijzonder om te zien hoeveel Saab-rijders over de hele wereld het merk steunden in de afgelopen tijd. We kijken ernaar uit om onderdeel te zijn van het volgende hoofdstuk van dit historische merk,” aldus Spyker CEO Victor Muller. Hij verwacht Saab binnen een aantal jaar weer winstgevend te maken. Een jaarverkoop van 100.000 auto’s is daarvoor voldoende, dat is ruim twee keer zoveel als in 2009.