Lada Priora

Het kwakkelende Russische automerk Lada krabbelt weer een beetje op dankzij de sloopregeling op de thuismarkt. In mei verkocht het merk zestig procent meer auto’s dan in dezelfde maand vorig jaar.

Lada profiteert maximaal van de sloopregeling op de Russische markt. Het merk verkocht in mei zestig procent meer auto’s dankzij de regeling. Achttien maanden op rij daalde de verkoop van nieuwe auto’s in Rusland maar die daling is nu stopgezet dankzij de sloopregeling.

De verkoop van nieuwe auto’s op de Russische markt steeg in mei met twintig procent. Dat is ten opzichte van mei 2009, toen de Russische automarkt in een zeer diep dal zat. Lada leverde afgelopen maand 46.000 nieuwe auto’s af in Rusland. De Priora is het best verkochte model.

Het relatieve succes is niet vreemd. De sloopregeling in Rusland geldt alleen als kopers een nieuwe auto aanschaffen die in Rusland is gebouwd. De overheid heeft genoeg subsidie klaar liggen voor 200.000 auto’s. Voor Lada is te hopen dat de sloopregeling geen tijdelijke opleving is maar een inleiding naar de weg omhoog. Het merk viel vorig jaar bijna om door ingestorte autoverkopen, mismanagement en corruptie.