De accijns op bio-ethanol (E85) wordt vanaf 1 april aanstaande verlaagd met 27 procent. Hiermee hoopt minister de Jager het gebruik van deze milieuvriendelijke brandstof te stimuleren.

De nieuwe minister van financiën, Jan Kees de Jager, zet de stimulering van schoner autorijden voort. Kwam hij in de eerste week van zijn ministerschap direct aanzetten met een extra belastingvoordeel voor elektrische auto’s, een week later heeft hij een meevaller voor rijders op biobrandstof in het verschiet. Het lijkt wel verkiezingstijd.

Of gaat het om een sigaar uit eigen doos? De toelichting leert dat de huidige accijns op E85 gelijk is aan die op ongelode benzine. Op een liter ongelode (en meer vervuilende) benzine kan echter 27 procent meer kilometers worden afgelegd dan op een liter E85. Dat betekent dus dat de E85-rijders tot op heden meer accijns betalen in vergelijking tot benzine-rijders. Dat wil de minister nu compenseren.

Het ministerie deelde gisteren mee dat voor E85, ook bekend als bio-ethanol, de ‘accijnsdruk met 27 procent wordt verlaagd’. Het ministerie wil het accijnsverschil terugbetalen aan de aanbieders van E85 – tankstations dus – mits zij bio-ethanol verkopen die is geproduceerd volgens bepaalde duurzaamheidsnormen.