Maandagochtend zijn de productielijnen van de Saab-fabriek in het Zweedse Trollhättan weer opgestart. Na een productiestop van zeven weken gaan de medewerkers van het Zweedse merk weer vol goede moed aan de slag.

Saab produceert weer auto’s. Het Zweedse merk heeft na zeven weken de productielijnen weer opgestart in de fabriek in Trollhättan. Voor het eerst sinds het bedrijf in handen is van de Nederlandse sportautofabrikant Spyker lopen er auto’s van de band.

De vorige eigenaar General Motors legde de productiebanden eind januari stil. GM zette de ontmanteling van Saab in gang na de mislukte verkoop aan de Zweedse sportautobouwer Koenigsegg. “De hervatting van de productie vandaag is een mijlpaal in de geschiedenis van Saab”, aldus topman Jan Ake Jonsson.

De nieuwe Saab 9-5 was het eerste model dat deze ochtend van de band liep. Dat model moet het merk in het komende jaar weer aan verkoopaantallen gaan helpen. Vorig jaar verlieten slechts 40.000 auto’s de fabriek in Zweden, ruim de helft minder dan het jaar ervoor. Alle modellen van Saab worden nu in Trollhättan gebouwd. De volgend jaar te verschijnen 9-4X zal in Mexico van de band lopen, naast het zustermodel van Cadillac.