Saab 9-3 Sport Sedan

Saab praat met meerdere potentiële partners voor een samenwerking op technisch gebied. De nieuwe Saab 9-3 zou al kunnen profiteren van ‘merkvreemde’ techniek.

Nu Saab onafhankelijk is zoekt het merk naar potentiële partners voor een samenwerking op technisch gebied. Tegen Automotive News heeft eigenaar Victor Muller gezegd dat hij door vijf of zes geïnteresseerde partijen is benaderd. Hij wil niet zeggen welke autobouwers dat zijn maar wel dat hier ‘een aantal Duitse merken’ tussen zitten.

Omdat de Saab 9-3 nog in de ontwikkelingsfase zit zou dat het eerste model kunnen worden dat profiteert van techniek van een andere fabrikant dan General Motors. De nieuwe Saab 9-5 en 9-4x – die volgend jaar komt – blijven onveranderd gebaseerd op GM-techniek.

Saab-topman Jan Ake Jonsson zei vlak na de overname al dat het merk nu de vrijheid heeft om te winkelen bij andere fabrikanten dan GM. De Saab 9-3 is de eerste kans om dat te doen. Niet alleen motoren maar ook complete platforms en componenten kan Saab betrekken bij andere fabrikanten. Ook kan het merk een samenwerking aangaan om gezamenlijk nieuwe techniek te ontwikkelen.