De nieuw te introduceren Seat Ibiza 1.2 TDI Ecomotive biedt maximaal fiscaal voordeel. Particuliere rijders hoeven voor de zuinige, schone hatchback geen BPM of motorrijtuigenbelasting te betalen. De toekenning van slechts 14 procent fiscale bijtelling biedt ook zakelijke rijders een flink belastingvoordeel.

Seat introduceert een Ibiza Ecomotive met nieuwe 1.2 TDI-motor. Deze Ibiza is volgens de fabrikant ‘gemáákt voor zuinig rijden’. Seat combineerde de nieuwe common-rail diesel met speciaal motormanagement en optimaliseerde de overbrengingsverhoudingen van de versnellingsbak. De aerodynamica van het model werd verbeterd door een aangepaste grille en de toepassing van spoilers voor en achter.

De maximaal 75 pk producerende motor verbruikt door deze maatregelen slechts 3,7 liter diesel per 100 km. Dat is 1 liter op 27 km. Met een volle tank van 45 liter diesel kan dan 1.200 km gereden worden zonder tussendoor te hoeven tanken. De CO2-uitstoot ligt op 95 g/km.

Deze resultaten klinken door in de portemonnee. Voor particulieren is de Ibiza 1.2 TDI Ecomotive vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. Dat is toch mooi een jaarlijks voordeel van circa 900 euro. Neem je ook de goedkopere literprijs van diesel ten opzichte van benzine in beschouwing, dan begint het voordeel ten opzichte van vergelijkbare benzineauto’s al voordat er ook maar een kilometer is gereden.

Ook zakelijke rijders profiteren. Als een van de weinige auto’s in z’n klasse komt de Ibiza 1.2 TDI Ecomotive in aanmerking voor het gunstige bijtellingstarief van 14 procent. Seat meldt dat optioneel te bestellen onderdelen ‘zonder uitzondering’ BPM-vrij zijn. Standaard beschikt het nieuwe model over onder andere ESP, elektrisch bedienbare ramen, centrale deurvergrendeling met afstandsbediening en stuurbekrachtiging.

De vanaf-aanschafprijs is met 14,995 euro scherp te noemen. Voor dit bedrag heb je de sportieve SC – de driedeurs Ibiza – in de Reference-uitrusting. Voor de Style-uitrusting betaal je 16.495 euro. De vijfdeurs Ibiza 1.2 TDI Ecomotive is er vanaf 15.395 euro als Reference en 16.895 euro als Style. Je kunt de auto al vanaf volgende week bestellen. De Ibiza 1.2 TDI Ecomotive staat medio juni in de Nederlandse showrooms.