Het is inmiddels meer dan een jaar geleden dat Jeep de eerste foto’s van de nieuwe Grand Cherokee presenteerde. De crisis gooide roet in het eten maar de auto komt er nu toch echt bijna aan.

Jeep is het enige merk van de Chrysler groep dat actief blijft in Europa met een volwaardig modelgamma. De nieuwe Grand Cherokee moet het symbool worden van het ‘nieuwe Chrysler’ onder leiding van Fiat. De auto werd een jaar geleden al voorgesteld maar toen kwam de crisis. Nu laat Jeep eindelijk weer eens iets van zich horen.

Volgende maand gaat de verkoop van de nieuwe SUV van start in de Verenigde Staten. De eerste exemplaren rollen op vrijdag 21 mei van de band in de Jefferson North-fabriek in Detroit. Na de zomer komen de eerste auto’s naar Europa.

Jeep zegt dat de nieuwe Grand Cherokee hoge off-roadkwaliteiten combineert met goede rij-eigenschappen op de weg. Dat de SUV ook leverbaar wordt met alleen voorwielaandrijving past niet bij een merk als Jeep maar de tijd vraagt hier nu eenmaal om. Vierwielaangedreven uitvoeringen verbruiken meer brandstof en stoten dus meer CO2 uit. Jeep komt met tal van ‘terreinopties’ zoals de keuze uit drie 4×4-systemen, luchtvering en een ‘terreinkeuzetoets’.

Jeep wil met de Grand Cherokee een einde maken aan de goedkoop ogende interieurs in Amerikaanse auto’s. De auto heeft volgens de Amerikanen een hoogwaardige afwerking met ‘softtouch’ materialen. De stijfheid is dankzij een volledig nieuwe body behoorlijk toegenomen. In de V.S. biedt Jeep de auto in eerste instantie alleen met de nieuwe 3.6 V6 Pentastar motor aan. Voor Europa komt het merk ook met een dieselkrachtbron maar welke is nog niet bekend.