Toekomst Land Rover Defender op het spel

Land Rover peilt volgende maand in Frankfurt de meningen over de toekomst van de Defender. Daarvoor neemt het merk een conceptcar mee.

Op de autobeurs IAA, volgende maand in Frankfurt, presenteert het Britse merk Land Rover een conceptcar voor de volgende generatie Defender. De reacties op dit prototype moeten het merk helpen beslissen wat te doen met de 63-jarige terreinwagen die Land Rover na de Tweede Wereldoorlog groot maakte. Al enige tijd wordt nagedacht óf er überhaupt nog een opvolger moet komen, voordat in 2016 strengere milieuregels in Europa van kracht worden. De huidige generatie Defender (foto) dateert uit 1983.

SUV-kopers kiezen steeds vaker voor luxe en recreatieve 4WD-modellen. Tegelijkertijd is het op de wereldwijde markt voor ‘pure terreinwagens’ moeilijk concurreren met modellen als de Toyota Land Cruiser en de Nissan Patrol, die dankzij de grote productieaantallen voordeliger kunnen worden gebouwd. Land Rover vraagt zich dus af of ze een zodanig unieke Defender kan ontwikkelen met voldoende voordelen op concurrenten, dat er een hogere prijs gevraagd kan worden zonder dat de klanten weglopen.

De reacties op de conceptcar moeten het antwoord verschaffen of het door Land Rover bedachte uiterlijk, uitrusting en capaciteiten daaraan voldoen. “Als we fout zitten dan verpesten we een van de grootste iconen uit de industrie, daarom voelt het als een enorme verantwoordelijkheid”, aldus Colin Green, directeur van Land Rover UK tegen AutoGuide.

Een van de grootste uitdagingen is om de betrouwbaarheid van de Defender flink te verbeteren. Hij moet op afgelegen locaties eenvoudig te repareren zijn. Ten tweede moeten de verkoopaantallen sterk omhoog. Vorig jaar werden slechts 18.000 Defenders verkocht maar om uit de kosten te komen moeten dat er jaarlijks 60.000 tot 80.000 worden. Het is dus belangrijk dat er, naast personenuitvoeringen als een pick-up en stationwagon, ook militaire versies van de nieuwe Defender kunnen worden afgeleid.

Een manier om de kosten te drukken is het chassis waarop de Discovery staat aan te passen. Om echter een Defender te ontwikkelen die veel nieuwe klanten aantrekt, is de ontwikkeling van een geheel nieuw platform wellicht onvermijdelijk. Al deze eisen op een rijtje zettend zijn we reuze benieuwd naar de Defender Concept die Land Rover ons laat zien op de IAA. We houden je op de hoogte.