Seat Ibiza Ecomotive

De vrijstelling van wegenbelasting en BPM voor schone auto verdwijnt als het aan brancheorganisaties Bovag en Rai ligt. Ze presenteerden hun visie op het toekomstige autobelastingbeleid donderdag aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.

In 2014 moet het volgens Bovag en Rai over zijn met de huidige belastingregels omtrent schone auto’s. De vrijstelling van wegenbelasting en BPM voor auto’s met een lage CO2-uitstoot moet verdwijnen. Het zorgt voor marktverstoring en heeft een grote invloed op de restwaarde van auto’s.

De organisaties constateren dat de Nederlandse automarkt is verstoord, nu 30 procent van alle nieuwe auto’s profiteert van de gunstige belastingregels. Hierdoor heeft de overheid voor zichzelf een onhoudbare situatie gecreëerd want de staatskas loopt nu veel inkomsten mis.

De huidige regels blijven in ieder geval bestaan tot 2013, wat er daarna gaat gebeuren voor eigenaren en toekomstige kopers van auto’s die onder deze regeling vallen is nog niet duidelijk. Daarover neemt de overheid nog dit jaar een besluit. Overigens geeft Bovag ook aan dat in de toekomst niet het soort aandrijving – bijvoorbeeld elektrisch – leidend moet zijn in de bepaling van de hoeveelheid belasting maar de daadwerkelijke invloed op het milieu.