Nog voor de officiële opening van de IAA zijn foto’s gelekt van de Kia GT Concept. Deze achterwiel aangedreven auto is meer een ‘intentieverklaring’ voor toekomstige modellen dan een nieuw te verkopen model. Het belooft zo wel een fraaie toekomst te worden.

Kia wil laten zien dat het tot meer in staat is én van plan is dan het bouwen van compacte hatchbacks, sedans en cross-overs. In de komende tijd kunnen we een serie studiemodellen verwachten die dat laten zien. Over enkele dagen, als de IAA autoshow in Frankfurt geopend is, kunnen we kennismaken met een van de studies, de Kia GT Concept.

Dit studiemodel werd eerder aangekondigd als ‘sportcoupé‘, echter de conceptcar blijkt een echte Grand Tourer te zijn. Zo is de auto 4,7 meter lang, zijn er vier zitplaatsen die makkelijk toegankelijk zijn dankzij vier in tegenovergestelde richting te openen deuren, en heeft ‘ie een krachtige motor. Naar verluidt krijgt de GT een 3.3 V6 of zelfs de vijfliter V8 van 435 pk uit de Genesis R-Spec.

Het ontwerp is tot stand gekomen onder leiding van designchef Peter Schreyer, die ervan overtuigd is dat de GT Concept ‘barst van de energie en klaar is voor vertrek’. Eigenlijk zegt hij ‘ready for take-off’ (klaar om op te stijgen) en inderdaad, het ontwerp heeft her en der wat weg van een vliegtuig. Zie bijvoorbeeld het aparte voorruitje direct na de A-stijl of de wielen die duidelijk zijn gebaseerd op propellorbladen. Ook naar het interieur refereert Kia als een ‘cockpit’. De bediening vindt plaats door aanraking. De instrumenten worden feitelijk gevormd door drie lagen organische LED’s.

Kia benadrukt dat de GT Concept meer een ‘intentieverklaring’ voor de nieuwe designrichting is dan de preview van een nieuw model. CEO Hank Lee vertelde eerder aan het Britse tijdschrift Autocar: “We zullen voldoende ideeën testen voordat we een besluit nemen over productie.” Daarom kunnen we na de IAA nieuwe conceptcars verwachten op de autoshows van Detroit en Genève in 2012. Als dat vergelijkbare ontwerpen oplevert als de GT zeggen wij: laat maar komen.