Een week voor het werelddebuut onthult Jaguar de eerste details en foto’s van de C-X16. Het is een pracht van een sportcoupé die tegelijkertijd de toekomst van het merk opnieuw definieert.

De C-X16 ‘production concept’ is de kleinste Jaguar sinds de XK 120 uit de jaren ’50. Hij is 4.445 mm lang, 2.048 mm breed en 1.297 mm hoog. Toch gaat deze sportcoupé beslist niet onderdoen voor zijn grotere broers. Het fraaie design belichaamt de Jaguar-kenmerken kracht en elegantie, de compacte afmetingen maken de C-X16 tot een perfect afgewogen geheel. Het tijdloze ontwerp geeft tevens de designrichting aan die Jaguar in de toekomst gaat volgen.

Hetzelfde geldt voor de techniek. Aan de ene kant is er het bekende ingrediënt van een krachtige aandrijflijn. Een drieliter V6-motor met compressie levert maximaal 380 pk en 450 Nm koppel aan de achterwielen. Aan de andere kant combineert Jaguar deze met moderne technieken, al dan niet afgekeken van de motorsport. Zo kan een druk op de knop aan het stuurwiel het hybride systeem in werking stellen. Dit levert een boost om snel te accelereren. De achttraps versnellingsbak heeft een geïntegreerde generator die, met behulp van een accu, de teruggewonnen rem-energie – tot maximaal 95 pk – beschikbaar stelt.

Het hoeft dan ook niet langer dan 4,4 seconden te duren voordat de C-X16 vanuit stilstand op de 100 km/u zit. Daarna versnelt de sportcoupé tot maximaal 270 km/u. De tweezitter heeft een ‘perfecte 50:50 gewichtsverdeling’ en is gebouwd op een sterke aluminium basis. Wanneer de kleine Jaguar in bijvoorbeeld een drukke stad rijdt kan er tot snelheden van 80 km/u volledig elektrisch gereden worden. De fabrikant geeft een gemiddelde CO2-uitstoot op van 165 g/km.

Na z’n debuut op de IAA volgende week moet Jaguar nog de puntjes op de ‘i’ zetten om de C-X16 volledig productieklaar te maken. We weten dus nog niet wanneer de auto verkrijgbaar zal zijn of hoeveel hij gaat kosten. Gezien de eerste beelden en informatie denken we wel dat de sportcoupé een geduchte concurrent wordt voor bijvoorbeeld de Porsche Cayman.