Mercedes-Benz heeft op de IAA in Frankfurt de auto zoals die in 2025 zou moeten zijn onthuld. De F125! rijdt geheel emissievrij en heeft revolutionaire techniek aan boord.

Mercedes-Benz biedt de bezoekers op de IAA in Frankfurt een blik in de toekomst met de F125! Deze conceptcar laat de auto zien zoals die in 2025 op de markt zou kunnen komen. Uiteraard rijdt de auto van 2025 geheel emissievrij.

De aandrijflijn bestaat uit een brandstofcel en vier elektromotoren, die allemaal bij een wiel zijn geplaatst en dus ook een wiel aandrijven – Mercedes noemt deze opstelling e4Matic. De krachtige brandstofcel produceert genoeg power om omgerekend 231 pk naar de elektromotoren te sturen. De F125! kan zelfs een piekvermogen van 313 pk leveren. De futuristische Mercedes bereikt een topsnelheid van 220 km/u en accelereert theoretisch in 4,5 seconden van 0 naar 100 km/u.

De waterstoftanks zijn in de carrosseriestructuur geïntegreerd. Een nieuwe, revolutionaire techniek maakt dit in de toekomst mogelijk. Nu is het nog zo dat de opslag van waterstof alleen mogelijk is in cilindervormige tanks. De totale capaciteit in de F125! is 7,5 kg waterstof. De auto verbruikt 0,75 kg per 100 kilometer, wat het equivalent is van 2,7 l diesel per 100 km. Dit maakt een actieradius van meer dan 1.000 kilometer mogelijk, ook omdat de auto over plug-in techniek beschikt waarmee de accu’s aan het stopcontact opgeladen kunnen worden.

De accu’s zelf zijn van het type lithium-zwavel. De ontwikkeling van deze nieuwe soort batterijen staat nog in de kinderschoenen maar Mercedes gaat ervan uit dat de energiedichtheid twee keer zo hoog ligt als bij lithium-ion accu’s.

Naast de aandrijftechniek heeft Mercedes ook gekeken naar de bediening van de auto anno 2025. Zo zijn bijna alle commando’s met de stem of handbewegingen te geven. Advanced Driving Assist maakt het mogelijk om geheel automatisch van rijbaan te wisselen, zonder zelf het stuur aan te raken. De volgende stap is dat de auto zelfstandig andere auto’s inhaalt.