Spyker D8 Peking-to-Paris

Spyker heeft weer geld. Het merk heeft de deal met het Chinese bedrijf Youngman afgerond en kan weer investeren. Dat betekent dat we eind 2014 eindelijk kennis kunnen maken met de productieversie van de super-SUV D8 Peking-to-Paris.

Spyker kan weer even vooruit. De aangekondigde deal met de Chinese investeerder Youngman is rond. Het merk belooft dat over twee jaar de Spyker SUV klaar is. Deze auto kennen we al sinds 2006 als studiemodel, toen nog D12 Peking-to-Paris geheten. De verdere ontwikkeling heeft lang stil gelegen maar wordt nu weer opgepakt. Nu heeft Spyker wel vaker dingen beloofd maar ‘er kwam iets tussen’: Saab. Het volgende hoofdstuk heet dus Youngman. Dit Chinese bedrijf investeert in Spyker en daardoor kunnen er nieuwe modellen komen.

Het blijft namelijk niet bij een SUV. Saab en Youngman beschikken over het Phoenix-platform, het laatste wapenfeit van Saab voordat het merk ter ziele ging. Het nieuwe bedrijf Spyker Phoenix, dat bijna helemaal in handen komt van de Chinese investeerder, gaat een ‘range van nieuwe modellen’ ontwikkelen op dit platform.

Deze nieuwe modellen dragen volgens Spyker het predikaat ‘premium’ en worden hoger gepositioneerd dan de Saabs die eigenlijk op dit onderstel zouden komen te staan. De productie van de modellen gaat plaatsvinden in Europa en China.