Mazda CX-5

Mazda ontwikkelt een compacte cross-over. Dit kleine broertje van de populaire CX-5 zou al in 2014 op de markt verkrijgbaar zijn. 

Nu de Mazda CX-5 (hier op de foto) wereldwijd een hit aan het worden is komt het merk ook met een compacte cross-over. Dat schrijft het Amerikaanse webportal Leftlane News, dat zich baseert op een Brits rapport. Het nog naamloze maar in de media tot 'CX-3' omgedoopte model zou al in het voorjaar van 2014 kunnen worden voorgesteld. Later in dat jaar zou de CX-3 klaar zijn om in Europa te worden verkocht, tegen een richtprijs van omgerekend circa 16.000 euro. 

Het recept ligt, dankzij Mazda's eerder uitgewerkte modelstrategieën, dan ook al grotendeels klaar. De Kodo-designtaal zal aan de basis van het ontwerp liggen, waarbij kenmerken van de CX-5 en de Mazda 6 kunnen worden overgenomen. Onderhuids grijpt het Japanse merk naar de SkyActiv-techniek. Dat betekent: lichtgewicht en zuinig, plus plezierige rij-eigenschappen. 

Volgens Leftlane zal de introductie van de nieuweling gepaard gaan met nieuwe viercilindermotoren. Naast een 1,6 liter turbodieselmotor zou een 1.3-benzinemotor, ook met turbo, debuteren in de kleine cross-over. Of de auto met vierwielaandrijving wordt geleverd is maar de vraag. De CX-3 wordt gebouwd op het platform van de Mazda 2, die alleen voorwielaandrijving heeft. Bovendien worden de meeste concurrenten voorwielaangedreven gekocht.

Deze concurrenten zijn de populaire Nissan Juke en vele nieuwkomers zoals de Opel Mokka, Ford EcoSport, Peugeot 2008 en de Renault 'Clio SUV'. Daar tegenop te boksen wordt nog een hele kluif.