Lamborghini werkt op dit moment de plannen voor de Urus verder uit. Eind dit jaar valt de beslissing over de komst van de super-SUV.

De Lamborghini Urus zag het levenslicht op de autoshow van Peking eerder dit jaar. Het Italiaanse merk wil de auto in 2017 op de markt brengen maar heeft daarvoor eerst toestemming nodig van moederbedrijf Volkswagen. De hoge bazen besluiten eind dit jaar of de Urus mag komen.

Als de auto komt krijgt ‘ie waarschijnlijk een V8 twinturbomotor. Dat heeft Lamborghini’s hoofdengineer, Maurizio Reggiani, gezegd tegen vakblad Automotive News. Vooral het lagere gewicht ten opzichte van de V10 en het hoge koppel dankzij de dubbele turbo spreken in het voordeel van de achtcilinder. Deze motor moet zo’n 600 pk gaan leveren.

De grootste uitdaging is het laag houden van het gewicht. Lamborghini heeft zichzelf als doel gesteld dat de auto niet meer dan 2.000 kg mag wegen. De auto staat op een geheel nieuw platform, dat in de toekomst ook als basis dient voor de Audi Q7, Porsche Cayenne en de grote SUV van Bentley. Omdat deze bodemplaat van staal is, wordt er in Italië nagedacht over slimme constructies om het gewicht op een andere manier te reduceren.

Volgens Reggiani moeten de engineers ‘outside the box’ denken. De Urus moet de snelste en lichtste auto in zijn soort worden. Standaard krijgt de Urus vierwielaandrijving, hetzelfde systeem dat Lamborghini ook voor haar sportwagens gebruikt. Een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling wordt overwogen.