Saab Phoenix Concept

De overname van de restanten van het merk Saab is afgerond. Het bedrijf NEVS neemt de inboedel en intellectuele eigendommen over en wil over 18 maanden de eerste elektrische Saab op basis van de 9-3 op de markt brengen.

Het ‘oude Saab’ is failliet en komt nooit meer terug. Maar Saab leeft, want het failliete merk is overgenomen door National Electric Vehicle Sweden (NEVS), een bedrijf dat zijn wortels heeft liggen in China. De ambities zijn groot: het ‘nieuwe Saab’ moet een leidende fabrikant worden op het gebied van elektrische auto’s.

De eerste elektrische Saab is over 18 maanden klaar en wordt gebaseerd op de 9-3. De EV-techniek komt uit Japan maar de auto gaat in Zweden gebouwd worden. NEVS heeft namelijk ook de fabriek en testfaciliteiten van Saab overgenomen. Die elektrische auto zal eerst in China verkocht gaan worden en later pas op de Europese markt. De nieuwe modellen mogen wel de merknaam Saab dragen maar niet het bekende logo.

NEVS heeft naast de beschikking over 9-3-techniek ook een licentie verkregen om auto’s te ontwikkelen op het Phoenix-platform. Deze nieuwe bodemplaat is voor het grootste deel door Saab ontwikkeld voordat het merk failliet ging. De techniek is zo goed als klaar en kan dus door NEVS productierijp worden gemaakt. De eerste nieuwe modellen op dit onderstel verschijnen niet voor 2015 op de markt.